Vízálló, mint a reklámban?

Azt mondják, a modern technológia vízálló okos eszközöket kínál nekünk, de a valóságban talán érdemes némi szkepticizmussal kezelni ezt az állítást. Bármennyire is vonzónak tűnik, a telefonodnak nem biztos, hogy jót tenne egy csobbanás.

Vízállósági tesztek

A gyártók által végzett vízállósági tesztek laboratóriumi körülmények között zajlanak, ahol kristálytiszta vízben és gépi alámerítéssel próbálják ki a készülékek határait. Ám a valóságban a legtöbben nem egy steril laboratóriumi környezetben használják a telefonjaikat. Inkább koszos vízbe, sárba vagy akár egy wc-be csöppenhetnek, ami sokszor nem éppen ideális környezet még egy “vízálló” telefonnak sem.

Az Apple, a Samsung és más gyártók részéről származó leírásokban gyakran olvashatjuk, hogy bár a telefonok vízállók, GARANCIÁT NEM VÁLLALNAK RÁ. Ezt nem csak az apró betűs részben találhatjuk meg, hanem a reklámokban is (persze kisbetűvel alul a szürke részen).

A valóságban a vízállóság csak egy vékony ragasztórétegen alapul, amelyet mérnöki precizitással helyeznek el a telefon kerete és előlapja vagy hátoldala között. Ez a ragasztóréteg az idő múlásával gyengül, sérül, kopik. Ennek eredményeként a telefon folyamatosan veszít a vízállóságából, és az eredeti „4 méter 30 percig”-ből idővel csak egy ígéret marad.

Amit tehetsz

A legjobb, amit tehetsz, hogy óvod eszközödet mindenféle nedvességtől. Az alaplapi korrózió ugyanis rendkívül nehezen orvosolható, és a telefon elromlása mellett akár az értékes adataidtól is elbúcsúzhatsz.

Ha véletlen mégis beázna a telefonod nyaralás vagy tiktok videó nézés közben ( 😉 ), akkor minél hamarabb siess a legközelebbi Mobilpont Szervizbe, hogy a lehető legtöbbet tudjuk megmenteni eszközeidből!

Tehát legyél elővigyázatos, mert a vízállóság a valóságban talán kevésbé biztos, mint ahogy azt a reklámok sugallják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönjük, hogy segíted munkánkat!

Hol hallottál rólunk?