Mióta van meg a telefonod?

A mobiltelefonok világa gyors ütemben változik, és úgy tűnhet, mintha egy 2017-es készülék már az őskor szülötte lenne. A valóság azonban az, hogy néhány régebbi modell még mindig kitűnően teljesít. Vegyük például az iPhone X-et, amely csak két hónapja hagyta abba a szoftveres támogatást az Apple-től, de még mindig működik szépen és stabilan.

Személyesen én egy 2016-ban vásárolt Samsung Galaxy S7-t használok különböző célokra, és meglepő módon még mindig kiválóan teljesít. Az akkumulátora könnyedén bírja egy egész napot, és a kamera teljesítménye még mindig versenyképes a fiatalabb modellekkel.

Egy 2020-as tanulmány szerint az emberek átlagosan 28 havonta cserélik le telefonjaikat, ami azt jelenti, hogy átlagosan 2 és fél évente új készüléket választ egy felhasználó. Ez valamivel jobb eredmény, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a gyors technológiai fejlődés miatt ez az időszak csak 18 hónap volt!

Mikor érdemes leváltani?

Az akkumulátorok élettartama miatt a telefonok a leginkább érzékenyek az idő múlására. Általában érdemes körülbelül 2 év után cserélni az akkumulátort. Néhány gyártó, például az Apple, nyomon követi a telefon akkumulátorának kapacitását, és értesítést küld, ha szervizre van szükség. Érdemes tehát figyelni ezekre a jelekre, és elgondolkodni azon, hogy tényleg szükség van-e azonnal a legújabb telefonra, vagy érdemes megjavíttatni jelenlegi készülékünket.

Akkor most vegyek újat?

Ha úgy döntöttünk, már itt az idő egy új telefon beszerzésére, gyakran az első reakció, hogy a legfrissebb és legdrágább készülék felé vessük szemünket az első áruházban, a legnagyobb plakát alatt. Azonban érdemes megállni és átgondolni, vajon tényleg az új csúcsmodell-e a legjobb választás az igényeinkhez.

A használt vagy felújított telefonok egyre népszerűbbek, és nem véletlenül. Az ilyen készülékek gyakran jóval megfizethetőbbek, mégis kiváló teljesítményt nyújtanak. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy két évvel ezelőtti csúcstelefon ma is képes kielégíteni a legtöbb felhasználó igényeit.

A pénztárcakímélő alternatívák mellett szól az is, hogy a használt telefonok kiváló minőségűek lehetnek, és gyakran garanciával érkeznek. A felújított készülékek ráadásul általában alapos ellenőrzésen esnek át, így szinte új állapotban kerülnek a kezünkbe.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy valóban szükség van-e a legújabb modellre, vagy a kisebb ár és a kiváló teljesítmény kombinációjával egy felújított készülék is tökéletes választás lehet.

Miért költsünk többet, ha ugyanazért az összegért jobbat is kaphatunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönjük, hogy segíted munkánkat!

Hol hallottál rólunk?